Geokémiai laboratórium

2020 jan. 13.

A klasszikus és műszeres geokémiai vizsgálatok során vizsgáljuk a szilárd- és vízminták fő- és nyomelem-tartalmát, szervetlen és szerves szennyezőit, a megfelelő mintaelőkészítést követően.

ELÉRHETŐSÉG:
Laborvezető: Dr. Falus György
E-mail: falus.gyorgy@mbfsz.gov.hu
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 14.
Telefon: +36 30 799 4615

A szilárd (kőzet-, talaj-, patakhordalék stb.) minták elemzésének célja geológiai képződmények jellemzése, környezeti és toxikológiai kutatások, agrogeológiai kutatás, geokémiai térképezés, nyersanyag-kutatás és egyéb kutatások. Módszereink többsége oldatos eljárás, tehát a szilárd mintákat először oldatba kell vinnünk. Erre a célra szolgál egyrészt a Milestone 1200 Mega mikrohullámú feltáró egység. Egyéb nyitott, savas kioldási technikákkal dolgozunk, és az országban szinte egyedülállóan alkalmazzuk a lítium-metaborátos (LiBO2) ömlesztéses feltárást.

Az elemanalitikai vizsgálatok során a főkomponensek meghatározásához nem feltétlenül nagyérzékenységű, de megfelelően stabil módszer használata a célszerű (Jobin-Yvon Ultima 2C ICP-OES), míg a nyomelemek méréséhez kellő analitikai érzékenységű módszert alkalmazunk (Perkin Elmer ELAN DRC II ICP-MS).

Közvetlen szilárd mintás meghatározásokra is van azonban módunk az ICP-MS-hez csatlakozó lézer ablációs feltét révén. Ezt a technikát még kevés helyen alkalmazzák Magyarországon. Ennek segítségével mind az átlagos összetétel meghatározására, mind helyi analízisek elvégzésére mód nyílik. Ezen vizsgálatok iránt egyre jobban növekszik az igény mostanában.

Szintén közvetlenül a szilárd mintákból tudjuk mérni a higany mennyiségét, az AMA-254 célkészülék segítségével veszteség-mentesen, gyorsan, pontosan és egyszerűen.

 A felszíni-, felszín alatti, és szennyvíz-minták elemzései többnyire a következő célokat szolgálják: vízgeokémiai, környezeti és agrogeológiai projektek, valamint minőség-ellenőrzés, vízgeokémiai térképek és alapkutatás. A vizsgálatokat hagyományos módszerekkel, illetve ionkromatográffal, fotométerekkel végezzük.

A szerves geokémiai laboratóriumunk műszerezettsége számos feladat ellátására alkalmas, bár kevésbé komplex, mint az elemanalitikai laboratóriumé. A laboratóriumban vizek, talajok és kőzetek szervesanyag-tartalmának kvantitatív és kvalitatív meghatározását végezzük el gázkromatográfiás módszerrel, elemanalizátorral. A vizsgálatok fő területei: környezetvédelem (vizek, talajok és kőzetek szerves szennyezőinek meghatározása); szénhidrogén-kutatás, valamint alapkutatás; és további kutatások, mint a szerves anyag eredeti típusának, mennyiségének és átalakultsági fokának meghatározása, redoxi állapotok és az ülepedési környezet meghatározása. Ezek segítségével végezhető el valamely terület paleokörnyezeti rekonstrukciója.

A geokémiai vizsgálati módszerek többségét a Nemzeti Akkreditáló Hatóság akkreditálta (Akkreditációs szám: NAH-1-1302/2016).